Bashful, hoe verlegen kun je zijn?

Bashful is de vijfde dwerg die ik bespreek in dit artikel. Hij is extreem verlegen.

Kun je je nog herinneren wanneer je echt verlegen was? Wanneer je dacht dat alles aan jou niet goed was, het schaamrood naar je kaken steeg en je wel door de grond kon zakken?

Als ik vanuit dit oogpunt naar Bashful kijk dan valt het gelukkig allemaal wel mee. Maar ik merk wel dat ik verlegen wordt als ik iets probeer te ‘verkopen.’

Sommige mensen zit verkopen in het bloed. Heel duidelijk bij mij niet. Iedere keer moet ik een drempel over. Liever geef ik nog iets voor niets weg dan dat ik er geld voor vraag.

Ik weet dat ik daar echt anders naar moet gaan kijken. Want zelf heb ik ook absoluut geen moeite om te betalen voor cursussen en trainingen die ik de moeite waard vind.

Ik weet ook dat mensen soms pas iets op waarde schatten als er echt een flink prijskaartje aan hangt.

Het heeft te maken met mijzelf op waarde te schatten. Als ik er veel geld voor vraag, ben ik het dan waard? Is mijn product het waard? Zijn mijn product en ik goed genoeg? Kennelijk heb ik daar nog onvoldoende vertrouwen in.

De hoogste tijd voor mij dus om te leren verkopen. Om te zeggen: “dit is goed voor je en je zou het moeten doen. Ik kan natuurlijk niet in je portemonnee kijken, maar als je dit voor jezelf over hebt dan is het zeker de moeite waard.”

You can’t shame yourself worthy. Een waarheid als een koe.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *